Nieuwe fokwaarden USA

In Amerika heeft het Council on Dairy Cattle Breeders, het CDCB, in april de berekening van de fokwaarde voor dochtervruchtbaarheid (DPR) aangepast. De reden van deze aanpassing is dat er bij voorgaande draaien een duidelijke seizoens-invloed was waar te nemen. De invloed van de aanpassing op de fokwaarden was in april al enigzins zichtbaar, in de augustus-draai is het effect van de wijziging bij veel stieren nog duidelijker. Gemiddeld zijn de fokwaarden DPR, TPI en NM daardoor met ± 1.0 punt, ± 60 punten en 20 punten gedaald. 

Fokstieren
De nieuwe nummer 1 TPI bij de fokstieren heet nu AOT Silver Helix, een Seagull-Bay Silver zoon uit de Cookiecutter Halo familie. S-S-I Montross Duke, de nummer 6 van vorige draai, staat nu op plek 2. EDG Rubicon handhaaft zich prima op plek 3, terwijl de Melarry Josuper Frazzled debuteert op plek 4. De lijstaanvoerder van april, Mr MrCut Dante 1407, staat nu door 300 extra dochters op plek 7. Ook Mr Mogul Delta en Uecker Supersire Josuper staan, met resp. 8.000 en 11.000 dochters, nog keurig in de top 10 TPI. Endco Apprentice RDC (Kingboy x Supersire) is de hoogste roodfactorstier en start prima op plek 24.

Jonge stieren
Op de lijst met hoge jonge stieren ouder dan 8 maanden is Peak AltaZazzle (Marius x AltaTopshot) de lijstaanvoerder met 2977 gTPI. Andere interessante stieren die de komende tijd voor spoelingen worden gebruikt zijn Denovo Prince, Silverridge V Einstein, Bomaz Fastball, Mr Dynasty Nashville en Delicious H-Noon Tampa.

Proofs USA / Fokwaarden USA (AUGUSTUS 2019)

 

Vorige
Genomics Nieuws
Volgende
Vorige
Alle rubrieken
Volgende