Nieuwe fokwaarden USA

Tijdens de April draai in Amerika heeft het CDCB de berekening van de fokwaarde voor dochter-vruchtbaarheid aangepast. De reden van deze aanpassing is dat er bij voorgaande draaien een duidelijke seizoens-invloed was waar te nemen, zonder hiervoor een echte oorzaak te kunnen aanwijzen. Door verkleining van leeftijdsgroepen is getracht het effect te verminderen, echter deze draai nog met beperkt resultaat. Sommige stieren zijn 1 of zelfs meerdere punten voor vruchtbaarheid (DPR) gedaald. Bij het CDCB wordt dan ook alles in het werk gesteld om deze ongewenste en onverklaarbare fluctuaties in de toekomst te minimaliseren.

Fokstieren
Mr Mccut Dante 1407 is met 2825 TPI de nieuwe lijstaanvoerder op fokstierenlijst in Amerika. Hij is een McCutchen zoon uit Ms Ocd Robust Delicious VG-87, die ook de moeder is van de nummer 4 Mr Mogul Delta. Dante stoot EDG Rubicon van de troon, die nu de 3e plek bezet. Op plek 2 staat ABS Rowdy, een vroege Josuper zoon met 1040 NM$ en uit de No-Fla fokkerij.

Veel belangstelling is er natuurlijk ook voor de 2 voormalige genomic toppers S-S-I Montross Jedi en Bacon-Hill Modesty. Jedi staat nu, met 4142 melkgevende dochters, op plek 40 (2577 TPI), terwijl Modesty deze draai met 2529 TPI (en 1412 dochters) net buiten de top 100 TPI in Amerika valt.

Jonge stieren
De lijst met jonge stieren in Amerika wordt aangevoerd door Genosource Captain, een Charl x Sabre. Ook Fly-Higher Moonshiner weet de barrière van 3000 gTPI te slechten en is een De-Su Frazzled zoon uit de Eastside Lewisdale Gold Missy EX-95 familie. Pine-Tree Heroic, een ABS Achiever uit de Cookiecutter Mom Halo VG-88 familie, scoort 2963 gTPI en is reeds 1 jaar oud, dus zal de komende tijd veelvuldig als stiervader worden benut.

Klik op onderstaande links voor de Amerikaanse fokwaarden & genomics.

Proofs USA / Fokwaarden USA (APRIL 2019)

 

Vorige
Genomics Nieuws
Volgende
Vorige
Alle rubrieken
Volgende