Nieuwe fokwaarden USA

Aanpassing genomic chip
De fokwaardeschatting in Amerika heeft nogal wat verschuivingen opgeleverd door een aanpassing in het systeem. De genomics chip is uitgebreid van 60K naar 80K, waardoor meer merkers in de genomic fokwaarden worden meegenomen dan voorheen en de betrouwbaarheid licht is gestegen. Er is geen algemene trend te ontdekken wat dit voor individuele stieren tot gevolg heeft. Bij de fokstieren heeft dit geen grote gevolgen, echter de allerhoogste jonge stieren zijn hierdoor gemiddeld wel iets gezakt.

Fokstieren
Bij de fokstieren in Amerika zijn er in de top 10 geen grote veranderingen. EDG Rubicon staat wederom bovenaan, hoogste debutant deze draai is S-S-I Montross Duke, op plek 5 met 2747 TPI. Zijn driekwart broer S-S-I Montross Jedi, die in augustus op plek 7 startte, staat nu door toevoeging van ruim 1000 melkgevende dochters en een daling van 69 punten TPI buiten de top 10. Ook Bacon-Hill Pety Modesty moet, bij een verdubbeling van het aantal dochters, een flinke veer laten en staat nu met 2598 TPI op plek 35.

Jonge stieren
De hoogste jonge stier, een Mr Rubicon Dynasty x Josuper, weet ondanks de chip-aanpassing de barrière van 3000 gTPI te slechten. Stieren die zich gehandhaafd hebben of zelfs licht zijn gestegen, zijn o.a. AltaLawson, ABS Crimson, Discjockey en Solution. Grote dalers bij de jonge stieren deze run zijn o.a. Skywalker (-80), Kenobi (-64) en Aristocrat (-51).

Proofs USA / Fokwaarden USA (DECEMBER 2018)

Vorige
Genomics Nieuws
Volgende
Vorige
Alle rubrieken
Volgende