Vorige
Algemeen Nieuws
Volgende

Nieuw erfelijk defect ontdekt

Er is een nieuwe genetische afwijking ontdekt. Alle kalveren die homozygoot drager zijn, gaan binnen  6 maanden dood aan diarree omdat ze geen vet kunnen opnemen uit voedingsstoffen. Dit is naar buiten gebracht door de Duitse Holsteinvereniging (DHV) en het Duitse rekencentrum VIT. Onderzoek van de VIT in Verden, het fokkerijonderzoeksinstituut in Kiel, de faculteit Diergeneeskunde van Hannover en de universiteit van München wees al snel uit dat het defect te herleiden was aan de stier Mauglin Storm. Van de Duitse Holsteinpopulatie is zo'n 8 procent drager van het stofwisselingsdefect. Daaruit volgt dat ongeveer 0,16 procent van alle Duitse kalveren die nu worden geboren, homozygoot drager is. Die dieren hebben het defect van vader- en moederskant meegekregen. Die dieren gaan onherroepelijk dood.

Geen vetopname

De erfelijke afwijking in de vetstofwisseling zorgt ervoor dat de kalveren niet in staat zijn om vet op te nemen. Het vet wordt wel verteerd, maar komt niet in het bloed. Het vet blijft in de darmen; dat veroorzaakt de diarree. Het kalf spreekt alle vetreserves aan, zelfs het beenmerg wordt 'leeggetrokken', maar uiteindelijk volgt de dood. Rensing (onderzoeker van VIT): ,,Bij sectie op de kalveren bleek dat ze een cholesterolgehalte hadden van nul.” Bij heterozygote drager-kalveren (dieren die het van één van beide ouders hebben meegekregen) is op het oog weinig aan de hand. Toch werd ook bij deze drager-klaveren een cholesterolgehalte gemeten dat de helft lager was dan normaal. ,,Dus ergens zal dit toch ook gevolgen voor het dier moeten hebben”, vermoedt Rensing.

Effect (Top)fokkerij

De mutatie is vrijwel zeker ontstaan bij Maughlin Storm. Omdat hij en zijn zonen veel zijn ingezet, kon de afwijking zich behoorlijk verspreiden. Ook stieren zoals September Storm, Talent, Goldwyn en Mr. Burns zijn bijvoorbeeld drager.

Een sterftepercentage van 1,6 kalveren op elke duizend kalveren die worden geboren, betekent dat in Duitsland, waar 2,5 miljoen kalveren worden geboren, elk jaar zo'n 4000 kalveren hieraan doodgaan. De verwachting is dat KI-organisaties drager stieren vanaf nu niet meer zullen inzetten uit het oogpunt van dierenwelzijn. Met name de roodbontfokkerij is getroffen door dit gebrek door de grote invloed van Storm. Ook voor de topfokkerij is de impact groot. Stieren die drager zijn zullen niet afgenomen worden door de KI's en van dragers zullen minder snel embryos van aangekocht worden.

Gentest en lijst met dragers/ verdachte stieren

De dragers/ verdachte dieren worden nu opgespoort via de genomic test d.m.v Haplotypentest (test heet HH6). Deze test via haplotypes heeft een zekerheid van 80%. Er zal nu een gentest ontwikkeld worden zodat de zekerheid verhoogt wordt.

In de loop van deze week zal een complete lijst met stieren die verdacht zijn van HH6 worden gepubliceerd. Deze zullen we ook op GenHotel publiceren. Ook van de door K&L geteste vrouwelijke dieren krijgen we binnenkort de gegevens binnen. Die kunt u dan ook van uw dieren ontvangen.

Mocht u vragen hebben kunt u contact opnemen met Martijn van der Boom (06-24217748)

Vorige
Algemeen Nieuws
Volgende