Vorige
Genomics Nieuws
Volgende
Vorige
Alle rubrieken
Volgende

Koplopers bij dochtergeteste stieren in Duitsland blijven ongewijzigd

We kunnen na lang wachten de nieuwe Duitse fokwaarden van april 2023 verwelkomen, met basisaanpassingen van -5 en -4 RZG bij zwart- en roodbont. Ondanks de introductie van nieuwe fokwaarden bleven de nummer 1 stieren bij de dochtergetest rood- en zwartbont in Duitsland ongewijzigd. 

Ga naar de april 2023 fokwaarden.

Jonge stieren
Arrozo-zoon Arizona is tijdens deze draai van zijn troon gestoten, niet alleen op basis van RZG, maar ook op gRZ€. Nieuwkomer RUW Champion*, een SHS Clapton-zoon uit BMN Elli (v. Freemax) die tijdens de Highlight Sale 2021 werd verkocht voor € 12.800, neemt zijn plek betreft gRZG in. Champion doet absoluut zijn naam eer aan en trotseert deze indexdraai zijn sterke tegenstanders met 160 gRZG, 126 gRZE en 128 gRZN. Voormalige lijstaanvoerder Arizona zakt 8 punten in zijn gRZG-score en test nu 159 gRZG met een goede hoeveelheid melk. Ook plek 3 is bezet door een debuterende genomicsstier, namelijk de Amerikaanse Peak Saiko (Magnifique x Pursuit), die enorm uitblinkt op gRZ€ met 2698 en melkvererving, door zijn 153 gRZM. Hoogste Nederlandse genomicsstier in Duitsland is wederom 3STAR PB Krispy op plek 8 (1 plek gedaald t.o.v. december). Krispy is een Progenesis Pinball-zoon uit de Amerikaanse Art-Acres Kay 721 EX-90 familie, die we in Europa steeds vaker tegenkomen met hoge nakomelingen in meerdere systemen. Als embryo werd hij door GenHotel geïmporteerd uit Canada. Wederom hoogste roodfactor én hoornloze stier is de in Duitsland gefokte Skat P RDC, een Sponsor P die terugvoert op de diepe Amerikaanse koefamilie van Regancrest-PR Barbie EX-92. Waar hij in december 164 gRZG scoorde en op plek 4 stond, daalt Skat P RDC nu naar plek 7 en test 158 gRZG. Op basis van de in Duitsland waardevolle gRZ€, neem de Amerikaanse Peak Rainow (AltaZazzle x Explosion) de koppositie in met 2744 gRZ€! In de genomics lijst van totaalfokwaarde gRZG is de populaire stiervader terug te vinden op de 9e plek met 158 gRZG.

De lijstaanvoerder bij genomics geteste roodbonte stieren is opnieuw de door Koepon Genetics gefokte stier Koepon Sirius P Red met 162 gRZG! Deze kleinzoon van de Global Red Impact Cow 2021, Lakeside Ups Red Range VG-86, blinkt uit door zijn +0.28% vet en +0.08% eiwit, 129 gRZN, 128 gRZGes en top fokwaarden voor FUN en EUT. Naast de nummer 1 is deze draai wederom gevuld met meer stieren gefokt door GenHotel-leden, oftewel: de gehele top 5! Zo weet ook de outcross Red Rocks Mask Red, gefokt door Red Rocks Holsteins uit de Massia familie, zijn positie te behouden met 158 gRZG en stijgt Voorhof 3STAR RUW Spooky Red één plek naar nummer 2 met een waanzinnige gRZG van 160! In december debuteerde deze spierwitte Star P RDC-zoon uit een VG-85 Match P RDC en weet al zijn verwachtingen waar te maken door uit te groeien tot de nieuwe nummer 1 gRZ€ met 2729 gRZ€! Ook De Oosterhof 3STAR Fresco Red, die van plek 2 naar 5 zakte t.o.v. december, is nog altijd in de top roodbont te vinden met 158 gRZG. De Freestyle-Red-stier stamt in enkele generaties af van de Franse fokkoe Radieuse EX-91. Hoogste debutant is de door Geestland Holsteins gefokte 3STAR OH Ranger-Red-zoon GlH Redford. De bij RBW gestationeerde stier, afkomstig uit Des-Y-Gen Planet Silk koefamilie, stormt de lijst binnen met 160 gRZG en zet hiermee het Duitse bedrijf van de familie Funck op de kaart! 

Ook in april 2023 is Tirsvad 3STAR Member PP Red (156 gRZG) de nummer 1 gRZG homozygoot hoornloze roodbonte stier, met slechts een daling van drie punten in zijn totaalfokwaarde. De K&L OH Matty P RDC-zoon, gestationeerd bij RUW, is deze draai te vinden op de 14e plek. Opvallend is ook Member's halfbroer 3STAR Tirsvad Ranking P Red, die met een gRZG van 157 voor het eerst in de toplijsten te vinden is, en na de bovengenoemde Redford, de tweede Ranger-Red zoon op basis van RZG is.

* Van RUW Champion is op dit moment nog geen sperma beschikbaar.

RUW Champion's grootmoeder Jook RUW Evelyn Koepon Sirius P Red @Qnetics

 

Dochter-getest
Aanhoudende nummer één bij zwartbont blijft DG OH Topstone uit de stal van De Oosterhof. Hoewel hij vijf punten in zijn totaalfokwaarde gezakt is, blijft hij met 156 RZG op ruime voorsprong van de nummer 2 PG Super Uno (152 RZG), die blijft stijgen en ten opzichte van december 2022 nog eens twee plekken hoger in deze ranking staat. Opvallend is het enorme aantal dochters van nummer 1 Topstone, de Topshot-zoon uit de Prudence koefamilie. Waar hij in december nog 677 melkgevende dochters in zijn fokwaarde bezat, loopt deze draai het aantal op naar ruim 2380! Gestegen naar plek drie t.o.v. de laatste draai, vinden we Super Uno's volle broer met 149 RZG, namelijk Suprem. Hoewel de nieuwe nummer 4 Garido in zijn index 1 punt gezakt is naar 149 RZG, is deze Gymnast-zoon vier plekken gestegen in de lijst en blijft hij net voor stalgenoot én populaire fokstier Casino. De fokwaarde (148 RZG) van deze Charley-zoon wordt inmiddels ondersteund door meer dan 4300 melkgevende dochters in Duitsland. De top 10 binnengestormd op plek 10, komt de als embryo geïmporteerde stier Siemers RUW Rafting. Hoewel we de Amerikaanse Ragen-zoon in december nog terugvonden op de 28e plaats met 142 RZG, laat de Whittier-Farms Outside Roz-nakomeling zijn krachten zien en is tevens in deze april draai 3 punten gestegen in zijn totaalfokwaarde. Hoogste hoornloze fokstier is wederom KNS Simon P, gefokt door GenHotel-lid KNS Holsteins. Met 143 RZG is de voormalige stiervader terug te vinden op plek 14. Hoogste nieuwkomer in de dochtergeteste, zwartbonte RZG-lijst is Soundbar, Sound System x Rubicon van Synetics. Met 89 dochters komt de door KNS Holsteins gefokte stier op een fokwaarde uit van 145 gRZG. Soundbar is een kleinzoon van de met VG-88 ingeschreven Tramilda KNS Cutchen.

Voor maar liefst de vierde keer op rij blijft op nummer 1 bij roodbont: Aperol P Red met 145 RZG! Deze topfokstier bij roodbont wordt op de hielen gezeten door de 143 RZG (ongewijzigd) scorende, Nederlands gefokte stier Caudumer Solitair P Red van de familie Haytema. In december vonden we de hoornloze Salvatore RC-zoon nog op plek vier. Hoogste nieuwkomer in deze lijst is tevens de volle broer van Solitair P Red, namelijk Caudumer Snickers P Red bij RSH/Phönix met 141 RZG en 278 dochters aan de melk. Snickers sluit vlak achter zijn broer aan op plaats 3. Op plek 4 vinden we tevens een uit Nederland afkomstige debutant, namelijk de door Schuit Holsteins & GenHotel geleverde Schuit 3STAR Embrace Red (139 RZG), een als embryo door Wilder Holsteins geleverde Emperor RDC-zoon uit Wilder K 1004 RDC VG-86. Opvallend is zijn uitmuntende 127 RZGes en +0.35% vet en +0.24% eiwit. Gezakt van plek 2 naar 5 ten opzichte van december 2022 is de 139 RZG scorende Bentehoek Andy-Red (v. Anreli-Red), die qua aantal dochters in zijn fokwaarde verdubbeld is naar ruim 1400 stuks. Een opmerkelijke verschijning op plek 8, namelijk de als embryo geleverde Solito Red, een Salvatore RC-zoon uit de KHW Goldwyn Aiko RC/Kamps-Hollow Durham Altitude koefamilie. Niet alleen is hij met 137 RZG op plek 8 terug te vinden in roodbonte dochtergeteste rankings, maar met 138 RZE is Solito Red tevens de hoogste, bewezen exterieur vererver. 

Op dit moment is er een groot aanbod aan embryo's beschikbaar, gemaakt met Duitse topstieren.
GA HIER NAAR DE EMBRYOSALE!

Aperol P Red @RSH OH DG Topstone @Masterrind
Vorige
Genomics Nieuws
Volgende
Vorige
Alle rubrieken
Volgende