Stiervaders in the picture

Het aantal stiervaders dat vandaag de dag gebruikt wordt is vrij groot en de doorstroom is ook sneller. Daarom zullen we op GenHotel vaker stieren even kort toelichten.

Zwartbont

Bij zwartbont zijn het met name Balisto zonen die veel gebruikt worden als stiervader. De zeer populaire op dit moment is Battlecry. HIj is zowel stiervader in Duitsland, Engeland, Italie als ook Nederland. Met 168 gRZG is hij de hoogst beschikbare stier op RZG. Hij scoort zeer goed voor duurzaamheid, celgetal en prima voor vruchtbaarheid en productie. Voor exterieur scoort hij zeer goed, waarbij rekening moet worden gehouden met de vlakke kruizen die Battlecry vererft.

De zonen van Anderstrup Snowman Heaven staat ook op veel stiervaderlijstjes. Baltikum is een mooi voorbeeld. Deze Balisto zoon vererft net als veel van zijn broers veel hoogtemaat, maar Baltikum geeft ook nog eens koeien met inhoud en breedte in de voorhand. Zijn aandachtspunt is (ook gezien zijn afstamming) met name vruchtbaarheid, maar verder scoort hij zeer allround. Baltikum is in Nederland en Duitsland stiervader.

De stier Profit van WWS is alleen gesexed beschikbaar, maar zeker de moeite waard. Hij scoort zowel op Amerkaanse basis als ook de Duitse basis erg goed met 2642 GTPI en 158 GRZG! Profit geeft middelgrote koeien met wat minder inhoud en minder breedte in zowel voorhand als kruis, maar scoort extreem goed voor benen en ook heel goed voor productie, gehalten en ook gezondheidskenmerken!

Roodbont

Bij roodbont zijn er nu een paar hele mooie stiervaders bijgekomen. De stier De Volmer Brasil RF uit de Bonhill Warsi koefamilie is een stier die allround fokwaarden heeft en eigenlijk geen echte aandachtspunten heeft op de vruchbaarheid na. Brasil Rf verhoogt de gehalten en scoort zeer goed voor exterieur, waarbij hij de achterspeenplaatsing ook nog compenseert naar buiten toe. Brasil RF scoort voor duurzaamheid en uiergezondheid ook nog eens prima.

KNS Bagno RDC is één van de allerhoogste roodfactor stieren op RZG. Met 156 gRZG en een bijna foutloos profiel is deze stier ruim inzetbaar. Zijn enige aandachtspunt is de kortere spenen die de stier vererft. Verder heeft hij een hele mooie onderbalk vererving met ook nog een een gemiddelde achterspeenplaatsing. Bagno RF kan vanaf heden gebruikt worden.

Gen-I-Beq Akyol-Red is een stier met misschien niet de allerhoogste RZG (151), maar heeft wel een veel kenmerken waardoor hij juist veel als stiervader gebruikt gaat worden voor de Duitse markt. Akyol komt uit de Altitude/Goldwyn Aiko lijn en is één van de allerhoogste exterieurstieren met 141 RZE! Hij vererft daarnaast ook nog langere spenen, een goede melksnelheid en  verbetert alle framekenmerken.  Akyol is nu ook beschikbaar om te gebruiken.

Hoornloos

Na Powerball P en Apoll P  (gefokt door Schreur Holsteins) zijn er niet veel nieuwe hoornloze stiervaders bijgekomen, waardoor ze nog steeds gebruikt worden. Bij de wat op roodbont gerichte hoornloos fokkers worden nu een aantal Kanu zonen gebruikt (Kajak P en Kansas P) en bijvoorbeeld de roodfactor Boss zoon Sunday P RF. Ook Fun P uit de Caudumer Lol koefamilie blijft gebruikt worden als stiervader. Ook Apoll P zijn broer Schreur AltaCasual P RF (Supersire) zal worden gebruikt voor de TPI programma's (+2424 GTPI).

De stier Regancrest Milford P is op het moment misschien wel de meestgebruikte hoornloze stiervader. Deze Style P zoon uit de Kevrel Shottle May EX-94 koefamilie scoort op zowel TPI (+2390 GTPI) als ook op RZG (+150 gRZG) zeer goed. In zijn allround vererving zien we voldoende melk met hoge gehalten en prima exterieur. Hij vererft grote koeien met een gemiddelde voorhand en inhoud. Milford P kan het beste op de wat meer melkrijke dieren gezet worden.

Klik hier om naar de stiervader pagina te gaan voor meer info van al deze stieren

Anderstrup Snow Heaven

Anderstrup Snow Heaven, moeder van meerdere stiervaders (o.a. Baltikum, Chevalier en Beat)

Bos Verhages Candlelight P Red

Verhages Bos Candlelight P Red, moeder van twee zeer interessante hoornloze stiervaders Schreur AltaCasual P RDC and Schreur Apoll P Red

Vorige
Stiervaders Nieuws
Volgende