Nieuwe fokwaarden Duitsland

Deze week vindt alweer de laatste fokwaardeschatting van 2018 plaats. De Duitse fokwaarden zijn inmiddels op de VIT site gepubliceerd en via onderstaande links te bekijken.

Gymnast time bij de jonge stieren
Bij de zwartbonte genomic stieren staat nieuwkomer Greatboy (Gymnast x Balisto) met 163 gRZG nu samen met Gywer RDC op een gedeelde eerste plek. Gymnast zonen scoren in het algemeen zeer goed in het Duitse systeem, hij tekent voor het vaderschap van 6 van de 8 hoogste stieren (en 10 van de top 20). De hoogste hoornloze stier Wilder Hotspot P is nog een punt gestegen (nu 161 gRZG), terwijl Riethil Summerlake zijn genomic fokwaarde mooi weet te handhaven (159 gRZG).

Bij de roodbonte jonge stieren heet de nieuwe lijstaanvoerder Caudumer Solitair P, een Mr Salvatore RDC x Balisto met 165 gRZG (6 punten hoger dan de nummer 2!), gefokt door familie Haytema, Koudum, uit de best fokkende Caudumer Lol familie. Solitair P is niet alleen roodbont en extreem hoog, hij is ook nog eens hoornloos. Debutant Andy-Red (Anreli x Rocky) staat nu op plek 2, gevolgd door de Spark-Red, de koploper van augustus. Westcoast Styx-Red is met 9 zonen in de top 20 hofleverancier, gevolgd door Salvatore RDC en Pace-Red, beiden met 3 zonen.

Flinke veranderingen bij de fokstieren
Ook de lijst van stieren met melkgevende dochters laat flinke verschuivingen zien: extreme melkvererver Harvey (Hunter x Super), gefokt door Visstein Holsteins en K&L, is met 153 RZG nu de nieuwe nummer 1, nieuwkomer Barcley (Balisto x Epic) start met 151 RZG op de 2e plek. Murano, de lijstaanvoerder van augustus, is 2 punten gezakt en staat nu op 148 gRZG. Drie jaar geleden was de invloed van Balisto op de jonge stierenlijst enorm, nu hebben de eerste Balisto-zonen melkgevende dochters en is hij met 6 zonen in de de top 20 ook al toonaangevend.

Schreur Apoll P Red debuteerde in augustus al op plek 1 bij de fokstieren, deze draai voegt hij nog eens 4 punten aan zijn fokwaarde toe en komt daarmee op 144 RZG. Ook Step Red (Sympatico x Observer) weet dat niveau te bereiken, met nog meer melk dan Apoll, maar helaas ook lagere gehalten. Snake Red en Sunny Red handhaven zich ook in de top 5, Dalman is door een daling van 3 punten RZG nu uit de top 10.

Proofs Germany / Fokwaarden Duitsland (DECEMBER 2018)

 

 


 

Vorige
Genomics Nieuws
Volgende
Vorige
Alle rubrieken
Volgende