Column Boudewijn Koole


Beste veehoud(st)er,

Schrik niet direct van deze grote lap tekst, ik denk dat het interessant genoeg is tot het einde verder te lezen!

In het recente verleden was de topfokkerij redelijk overzichtelijk... je had proefstieren en fokstieren en de indexen van alle fokstieren werden omgerekend naar Nederland. Op bijvoorbeeld http://www.klgenhotel.com en in de fokkerijbladen kon je alle fokwaardes bekijken en zo de juiste stiervaders uitzoeken, vaak in overleg met K&L. Vaak was er ook een bestaand stiercontract waarbij de klant mede de stiervader bepaalde. Mits het daaruit geboren stiertje gezonden van exterieur goed was, kon het naar de KI.

Er is nogal wat veranderd in de topfokkerij:

- Fokstieren worden bijna niet meer gebruikt als stiervader, de kans op hoge nakomelingen is lager dan bij genomic stieren.
- Stiervaders zijn nog slechts een zeer korte tijd in trek.
- Alleen de hoogte van zijn genomics bepalen nog of een jong stiertje naar de KI kan, al het andere (afstamming, koefamilie etc.) is bijna niet meer van invloed.
- Elke KI zoekt hetzelfde, er is nauwelijks nog onderscheid meer in fokprogramma's.
- Bijna alle grote KI's wereldwijd investeren fors in de aankoop vanvrouwelijk fokmateriaal om zodoende sneller en goedkoper aan stieren te kunnen komen.
- Buitenlandse genomic stieren worden (nog) niet omgerekend naar Nederland dus is hun niveau soms moeilijk in te schatten, daarentegen worden stieren van buiten het eigen land in b.v. Nld en Dld op genomics getest om zodoende in te kunnen schatten of ze ingezet moeten worden als stiervader.

Hoe speel je goed op in op deze veranderingen?

- Zowel fokkers als KI's moeten zoveel mogelijk kansen creëren op hoge genomic nakomelingen, dus: veel nakomelingen maken,veel testen en fokken met zohoog mogelijke combinatie's (later meer hierover).
- Om er geld aan te kunnen verdienen is snelheid in de fokkerij extreem belangrijk geworden, nieuwe stieren worden z.s.m. ingezet en vooral hoge pinken worden vermeerderd.
-Dit wordt wel eens vergeten maar vooral in het genomic tijdperk is het maken van goede combinatie's belangrijk en lonend; het geeft een grotere kans op hoge genomics!

Wat is voor u als fokker nu belangrijker dan ooit? INFORMATIE!

Dus antwoord krijgen op de volgende vragen:
-Welke stiervaders zijn nu in trek?
-Welk sperma is nu beschikbaar?
-Hoe hoog moeten mijn dieren scoren om interessant te zijn?
-Welke dieren zijn het waard om te spoelen?
-Hoe hoog test welke topgenomic stier in welk land?
-Bij welke KI kan ik het beste mijn stier laten testen?

Wat is de OPLOSSING?

Voor u als veehouder is het haast niet te doen om goed op de hoogte te blijven van al het nieuws dat er dagelijks hier omtrent op ons af komt. U moet zich het volgende afvragen: voor wie fok ik eigenlijk, d.w.z. wie is de eventuele koper van de nakomelingen van de paring die ik nu maak? Het antwoord daarop bepaald namelijk welke stieren u moet gebruiken. Er zit bijvoorbeeld vaak een groot verschil in de scores van stieren op basis van GTPI (Amerika) en RZG (Duitsland). Fokt u vooral stieren voor de (grote) Duitse markt, gebruik dan de hogere stieren voor RZG.

De mensen bij K&L staan midden in de fokkerij door het contact met fokkers, handelsbedrijven en KI's van over de hele wereld. Dagelijks komt hier informatie binnen over nieuw beschikbare stieren, nieuwe genomics van interessante kalveren, etc etc. Daarbij komt dat veel gegevens wel bij K&L bekend zijn, maar door ons niet gepubliceerd mogen worden op bijvoorbeeld GenHotel. Te denken valt dan bijvoorbeeld aan de Nederlandse en Duitse fokwaardes van veel buitenlandse genomic stieren. Terwijl deze informatie nu juist zo belangrijk is om de goede stierkeuze te kunnen maken!

Ik zou u daarom aan willen bieden nog meer gebruik te maken van de expertise die bij K&L aanwezig is! Martijn van der Boom, Ronny Prins, Frank Wesselinken ikzelf zijn al jaren actief in deze wereld en kennen de markt. Wij hebben de informatie om antwoorden te geven op de vragen die hierboven gesteld zijn! Voor advies kunt u altijd bij ons terecht, dus maak daar gebruik van!

Wilt u ook eens praten over een verdere vorm van samenwerking, dan kan dat ook! Als het gaat om meer kansen te creëren, dan heeft K&L daar goede mogelijkheden voor. Neem daarvoor contact op met ondergetekende.

Veel succes in uw fokkerij!


Met vriendelijke groet,
Boudewijn Koole